fyrverkeri

12 saker jag vet om alkoholism

Jag har ett förflutet inom Försvarsmakten. Där använde man ofta begreppet “gör om gör rätt” och det tänker jag göra med min blogg. Har insett att det inte finns tid till flera smarta och roliga inlägg i månaden utan kanske bara ett. Så nu har jag döpt om min blogg till “Promilletanten funderar” och det är precis det jag ska göra under det närmaste året. Jag ska fundera på och skriva om sjukdomen alkoholism och hur den fungerar. Utgångspunkten kommer att vara den här listan.

12 saker som jag vet om alkoholism

 • Alla kan utveckla alkoholism (om de dricker tillräckligt med alkohol)
 • Ingen föds med alkoholism
 • Alkoholism är kronisk hjärnsjukdom
 • Generiska faktorer spelar mycket viktig roll i utvecklingen av alkoholism
 • De flesta som har utvecklat alkoholism dricker inte varje dag
 • Det som utmärker alkoholism är att man har tappat kontrollen över sin alkoholkonsumtion
 • Människor med alkoholism kan endast tillfriskna genom total avhållsamhet
 • Alla kan tillfriskna från alkoholism
 • Stöd från familj, vänner och självhjälpsgrupper är av avgörande betydelse för att man ska kunna tillfriskna från alkoholism
 • Alkoholism är en familjesjukdom
 • Många tillfrisknar utan professionell hjälp
 • Förnekande är en del av sjukdomen

Man skulle kunna se det som en slags programförklaring från min sida. Men det är också en möjlighet för mig att lära mig mera om beroendesjukdomen. Vissa av punkterna på min lista kan jag mer om än andra men som kunskapsutvecklingen ser ut inom missbruksområdet så gäller det att hela tiden uppdatera och uppgradera. Så det det är det jag kommer att göra. Hoppas på att några av er som läser detta vill följa med på min resa.

2 tankar på “12 saker jag vet om alkoholism”

 1. Här håller jag inte med av egen erfarenhet. Det är inte någon sjukdom. Det är en defekt gen som vissa är födda med.
  Jag är inte och har aldrig varit alkoholist oavsett hur mycket eller hur ofta jag druckit. Jag han koppla till och från av egen kraft om jag vill dricka något eller inte.
  Du själv är ansvarig för allt du stoppar i dig eller dricker såvida att du inte hålls fast av några och tvingas av någon med en tratt i halsen.

  Svara
  • Har sett alla möjliga former av missbruk. Kan här bara konstatera att Tommy Olsson har helt fel. Tommy verkar ha fastnat i ett gammalt och mycket fördomsfullt synsätt på missbruks sjukdomar. Dessa fördomar är ett stort problem för oss som jobbar nära dessa mäniskor i vardan. dessa fördomar vill få oss att glömma bort att dessa mäniskor är våra medmäniskor, Genom att tillsammans bekämpa dessa fördoma väljer vi vad för sorts sammhälle vi tillsammans vill i- <3 m

   Svara

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.