Vinbox

Alkoholkonsumtionen ökar BLAND VUXNA

För några veckor sedan kom en nyhet som inte förvånar mig ett endaste dugg. Det visar sig nämligen att alkoholkonsumtionen i Sverige har börjat öka igen efter de senaste tio årens nedgång.

Utvecklingskurvan har sett ut ungefär så här. När i Sverige gick med i EU drack personer i Sverige över 15 år i snitt ungefär 7,5 liter ren alkohol per år. Konsumtionen ökade sedan fram till 2004 då vi nådde en toppnivå på 10,5 liter. Siffran sjönk sedan fram till 2012 då genomsnittet var 9,1 liter.

2013 har det alltså skett en vändning och siffran stannade på 9,9 liter. Ökningen har skett både på Systembolaget och utanför (oregistrerade alkoholinköp). Det här är ingen liten ökning och den är på alla sätt obra eftersom det kommer att leda till fler alkoholskador och trasiga relationer.

Jag får ofta höra påståendet att ”alkoholen går ner i åldrarna”. Det är inte sant. Tittar man på statistiken så inser man ganska snabbt att konsumtionen bland de unga minskar medan den ökar bland oss vuxna. Det är alltså vi som dricker mer och mer. Och skapar alkoholproblemen. Både för oss själva och för våra barn. Den här bilden bekräftas också från organisationer som Trygga Barnen som stöttar barn i familjer med missbruk.

Och trots att det ser ut på det här sättet så satsar samhället mest på att förebygga problem bland barn och ungdomar. Det är dit pengarna går. Det tycker jag är både konstigt och fel. Så härmed slår jag ett slag för effektiva förebyggande insatser för vuxna. Är ni intresserade av hur det går till? Kontakta mig så får ni veta!

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.