Dancefloor

Den typiska alkoholisten

Jag tror att de flesta av oss har en bild i huvudet av hur allvarliga alkoholproblem ser ut. När jag ställer frågan till mina kursdeltagare och klienter om hur en ”typisk” alkoholist ser ut får jag nästan alltid samma svar. En alkoholist är en sliten, medelålders man som sitter på en parkbänk, i närheten av Systembolaget, tillsammans med sitt gäng av lika slitna kamrater. Han är deprimerad, arbetslös, frånskild och hade med största sannolikhet en dålig start i livet. Han dricker för att glömma, och utan sina dryckeskamrater är han mycket ensam. Han har sviktande självförtroende, dålig karaktär och svårt att stå emot grupptryck.

Det är egentligen inget större fel på den här bilden, förutom att den är helt fel. De som sitter på parkbänken är bara toppen av isberg. Den typiska alkoholisten ser istället ut som folk gör mest. Det gäller bara att ta på sig ett par andra glasögon så ser man plötsligt problemen precis överallt.

I morse åkte jag Ålandsfärja. Efter att ha ätit en god brunch tillsammans med mina barn gjorde vi ett besök i taxfree-butiken. Framför oss i kön stod två små söta 80-åriga tanter med permanentat hår och handväska. Tillsammans köpte de 9 liter vin och 4 flaskor starksprit. I kassan bredvid stod en barnfamilj som hade packat kundvagnen så full med billig öl att deras minsta knappt fick plats att sitta i barnsätet. Ute på soldäck vinglade en påtagligt berusad ung man omkring. Klockan var halv elva en fredagsförmiddag. Jag vet att det är semestertider. Men ändå.

De flesta alkoholister som jag känner har ägnat stor energi åt att förneka att de har problem med spriten. Jag misstänker att vi som inte har sjukdomen ägnar nästan lika mycket energi åt att inbilla oss att vi inte kan få den. Det är därför bilden av hur den typiska alkoholisten är så populär. Skälet är enkelt. För ju större kontrasten är mellan ”oss” och ”de”, desto lättare blir det att tänka att det aldrig kommer hända mig. En helt vanlig, mestadels lycklig person, med familj, jobb och ett skapligt självförtroende. Jag är helt enkelt inte en sådan person som utvecklar alkoholproblem och behöver därför inte fundera på hur mycket och hur ofta jag dricker. En vacker tankekonstruktion, eller hur?

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.