Promilletanten

Promilletantens sommarprat del 1 – midsommar

Nu är det snart dags för midsommar. Jag har exakt ett minne från min barndom av att någon av mina föräldrar drack för mycket. Och det skedde just under denna högtid. I åminnelse av detta tillfälle och för att förebygga liknande tillbud så skriver jag denna text. Två dagar innan det går av stapeln.

Jag kanske var sex år gammal. Hela tjocka släkten hade samlats hos min kusin Eva utanför Norrtälje för att fira midsommar tillsammans. Det var tokvarmt, soligt och kvavt och min pappa gjorde misstaget att dricka några snapsar för snabbt och på tom mage. Som jag minns det så trillade han över ett staket och blev liggande som en skalbagge på rygg till resten av släktens skadeglada fnissande. Jag blev inte rädd, jag var trygg med min mamma och resten av flocken. Men jag minns fortfarande min förundran över hur konstiga vuxna var.

Norra spritbältet

Vi bor i norra spritbältet. Här har vi traditionellt och historiskt druckit brännvin med syftet att bli fulla. Denna kultur delar vi med våra nordiska grannar (släng in en bastu så har du Finland och några flaskor vodka och lite saltgurka så har du Ryssland). Numera toppar vinet försäljningslistorna men vår nordiska dryckeskultur står sig stark. När folk ifrågasätter det brukar jag lite försiktigt påminna om just midsommar och kräftskivor och den enorma mängden snapsvisor som florerar.

Jag är ingen Edward Blom, men min gissning är att vårt drickande under midsommar har utvecklats i takt med detta mer kontinentala dryckesmönster. Så istället för att stanna vid snapsen och ölen till midsommarlunchen och brännvinet framåt kvällen så sippar vi nu också rosévin och dricker öl under hela eftermiddagen och runt grillen.

Effekten blir såklart mer alkohol och större risk för fatala misstag, olyckor och tråkiga efterspel.

Små grodorna

I förra veckan fick Olivia Trygg som är en av grundarna till stiftelsen Trygga barnen ett fint stipendium för sina insatser för barn som växer upp i familjer med missbruk. Jag tycker att de gör ett fantastiskt jobb. Jag vet också att många som tenderar att dricka för mycket har lite svårt att till sig barnens perspektiv och tror att de måste bli helnykterister för att barnen ska må bra.

Det är inte sant.

För att alla ska vara glada på midsommar, även barnen, så krävs närvarande föräldrar som helhjärtat dansar runt midsommarstången och orkar hoppa groda. Och det är min absoluta övertygelse att man kan göra det även om man väljer att dricka. Tricket är att dricka smartare.

Drick långsamt och ät mat

Och vet ni vad. Jag vet att jag tjatar hål i huvudet på er läsare om riktlinjerna för lågriskbruk. Så det tänker jag inte göra idag. För jag vet att många av er kommer att välja att dricka mer än så under midsommarafton. Och det är ok. Riktlinjerna finns där för att vi ska ha något att förhålla oss till så att vi kan hålla oss i lågriskzonen. Men precis som med konditionsträning och mjölkchoklad så kommer vi att unna oss att tänja på gränserna ibland. För vi är bara människor och det är sånt människor gör.

Så här kommer mina två bästa tips för midsommarhelgen.

  • Drick långsamt. Levern är som ett vattenlås. Om du dricker långsamt så hinner kroppen bryta ner i samma takt som du dricker och du slipper trilla över staket och göra bort dig. Vilken hastighet som gäller just för dig är omöjligt att veta men det handlar om ungefär ett halvt glas vin i timmen för de flesta.
  • Ha mat i magen. Om du äter samtidigt som du dricker så sugs alkoholen upp långsammare och du blir mindre full.

Med de här två råden hade min pappa sluppit trilla över en gärdsgård, bli utskrattad och tillbringa resten av dagen i skuggan av ett träd.

Jag önskar er alla en fantastisk midsommarhelg!


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.