Höjdhopp

Får jag vara din Alkohol PT?

Ett av de viktigaste skälen till att jag har skrivit min bok är att jag vill avdramatisera alkoholfrågan. För det finns nog inget hälsoproblem som det är så svårt att prata om som just alkohol. Av det här skälet blev jag därför mycket glad när jag igår blev kontaktad av hälsoprofilen Malin Nylén som bloggar och skriver hälsokrönikor i bl.a. tidningen Hälsa & Fitness. Hon och jag hade ett långt och intressant samtal som handlade om hur tabubelagt det här med alkohol kan vara. Efter vårt samtal skrev hon ett mycket bra blogginlägg: malinnylen.com/varfor-skams-vi-for-att-prata-oppet-om-vara-alkoholvanor

Jag berättade för henne om läkare som jag har träffat, som på fullaste allvar tycker att det är lättare att fråga en patient om deras toalettvanor än om hur deras alkoholkonsumtion ser ut. Trots att leverproverna visar på en överkonsumtion av alkohol. Malin berättade för mig om högpresterande kvinnor som ser bra ut, tränar och är hälsomedvetna men som helt ignorerar alkoholfrågan. Och dricker på en risknivå utan att ens veta om det. Vi var rörande överens om att det är otroligt svårt att prata om alkohol och att denna tystnad faktiskt är farlig. För om vi inte vågar prata om det, hur ska vi då veta när det blir för mycket, och hur ska vi våga bry oss om varandra?

Jag är övertygad om att det är dags för ett nytt sätt att se på alkoholproblem. De är livsstilsproblem som många andra sjukdomar. Om jag gillar att äta sötsaker och gör det för mycket så riskerar jag att utveckla diabetes typ 2. Om jag gillar att dricka alkohol och gör det för mycket så riskerar jag alkoholproblem. Svårare än så är det egentligen inte. Träning, kost, rökning och alkoholvanor hänger ihop om vi vill ha en god hälsa. Och kanske är det dags för en ny yrkesroll. Så min fråga blir ”Får jag bli din Alkohol PT?”

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.