Promilletanten

Varför köper ingen mina böcker?

Ni vet den där podden med det lysande namnet ”En varg söker sin flock”. Det här blogginlägget skulle man kan kunna kalla ”En författare söker sina läsare”.

Ja, jag vet. Jag lyckades med konststycket att ge ut, inte en utan två böcker, i början av april. Mitt i brinnande pandemin-kris. Det var helt enkelt inte läge. Böckerna fick briljanta recensioner av BTJ och jag sålde en och annan bok till min närmaste fan-club. Jag ringde ett antal samtal, skickade ut ett massa provexemplar och fick överlag positiva svar på temat: tack men inte just nu.

Sedan blev det tyst och det är det fortfarande. Jättetyst. Och HALLÅ, det tycker jag är konstigt. För det är ju inte precis som att det vimlar av lättlästa böcker om hur alkoholproblem uppstår och kan förebyggas. Och vi talar inte om ett litet obskyrt intresseområde för ett gäng specialintresserade precis.

90 procent dricker ju alkohol

Alkohol dricks av 90 procent av oss vuxna. Alkoholmissbruk och alkoholberoende tillhör gruppen livsstilsrelaterade hälsoproblem som står för en mycket stor del av dödsfallen och tappade livsår i vårt land. Böcker om kost och träning verkar sälja som smör i solsken tillsammans med snygga böcker om hur man brygger sin egen öl eller vilken vindruva som smakar bäst. Men billiga små böcker om hur man kan förebygga alkoholproblem? Tydligen inte.

Nu tror ni kanske att jag är bitter. Men så är verkligen inte fallet. Jag har ju ändå jobbat med alkoholfrågan i över 20 år så jag vet hur svårpratat det är. När jag gav ut Promille-boken så tog det nästan sex år att sälja slut på 2000 exemplar. Så jag visste vad jag gav mig in i. Men jag trodde ändå att vinden var på väg att vända. Att tiden var mogen att lämna ”problem, problem, problem och döden” och fokusera på lösningen istället.

Men kanske är det som när vi renoverade vårt kök för 15 år sen. Då köpte vi en modern vattenkran som hade en inbyggd slang. Jag visste inte ens att sådana fanns innan jag såg den i butiken och sen, efter att den hade installerats, undrade jag hur jag någonsin hade klarat mig utan den funktionen.

Med den här liknelsen så är det kanske inte mina böcker som böcker jag ska sälja in utan snarare tanken om att det faktiskt finns sådana här böcker. Att det är ok att lära sig om hur man själv kan minska sin egen risk för problem och att det aldrig är för sent för att förebygga problem. Vad tror ni? Och hur gör man det? Jag tror jag behöver lite hjälp här.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.