Är det bättre att dricka öl än sprit?

Din lever (och resten av kroppens organ) bryr sig faktiskt inte om huruvida du dricker öl eller sprit. Det levern har att ta ställning till är hur många cl ren alkohol som dimper ner i systemet och hur snabbt som det gör det. Samma volym 100%-ig alkohol paketerat i vin, öl eller sprit påverkar kroppen på samma sätt.

Att dricka öl kan med andra ord vara precis lika skadligt som att dricka sprit beroende på hur mycket och hur snabbt du dricker. Och öl är faktiskt favoritdrycken bland människor med alkoholproblem. Av flera skäl. Det är billigt och lättåtkomligt. Och sen känns det ju inte riktigt lika farligt som starksprit. Jag tycker att det är tänkvärt.

Sen är det klart att vi dricker dessa drycker på olika sätt. Vin och öl mer långsamt och kanske mer som en måltidsdryck och sprit mer för att festa. Men då handlar det ju mycket om hastigheten.

Kolhydraterna i öl och vi kan såklart göra oss mer runda runt magen jämfört med sprit. Men i detta stora hela så gäller mitt resonemang ovan.

Så vill du minimera skadan så ska du dricka lite och långsamt och helst följa riktlinjerna för lågrisk som du kan läsa mer om i min bok Glasklart.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.