Vad är riktlinjerna för lågriskbruk?

I nästa alla länder finns det officiella rekommendationer om hur mycket man kan dricka innan risken för problem ökar. Ibland står de till och med på burken eller flaskan man köper. I Sverige uppdaterade Stockholms läns landsting de här riktlinjerna i linje med internationell forskning för några år sedan. Och det är de jag använder i mina utbildningar och böcker, även om Socialstyrelsen och andra statliga myndigheter inte har hunnit ändrat sina webbsidor ännu.

De nya riktlinjerna säger att man kan dricka upp till 10 standardglas (se frågan ovan) per vecka utan att öka risken för problem. Detta gäller både för män och kvinnor. Den dagliga gränsen är 4 standardglas de dagar som man dricker.

Jag tycker dock att siffran 4 bör vara 3 för kvinnor, därför har jag skrivit det i min bok. Skälet till detta är att forskningen inte är helt glasklar på den här punkten. Och använder man sitt sunda förnuft och erfarenhet så tror jag många kvinnor skulle vittna om att de blir rätt fulla om de dricker 4 glas en kväll. Och blir man full, ja, då befinner man sig inte i lågriskzonen längre.

De här uppdaterade riktlinjerna pratar också om alkoholfria zoner då man inte bör dricka alls. Där hittar vi exempelvis inför operation, vid vissa sjukdomstillstånd, under graviditet och amning, på arbetsplatsen och när man kör bil.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.