Promilletanten

Hur kan jag veta om jag dricker för mycket?

I Sverige dricker cirka en miljon människor för mycket och de allra flesta vet inte om det. Jag tror att det är många som ibland grubblar på frågan om de kanske tillhör den här riskgruppen. I det här blogginlägget ska jag reda ut vad som menas med för mycket och ge dig fem tips som kan hjälpa dig att ta reda på hur det står till med ditt drickande egentligen.

Om man letar efter svar på den här frågan på nätet så hamnar man snabbt på sidor som beskriver olika tecken på alkoholberoende. De flesta av de här sidorna är skrivna av behandlingshem eller sjukvårdsorganisationer.

Men de flesta som dricker för mycket är inte alkoholberoende. Siffran en miljon talar egentligen bara om hur många som dricker mer än den rekommenderade gränsen för lågrisk. Så de här testen är inte speciellt hjälpsamma för människor som dricker för mycket men inte har utvecklat allvarliga problem.

Här kommer istället fem saker som du kan fundera på, eller göra, för att svara på frågan om du dricker för mycket.

1. Räkna standardglas

Ett bra och enkelt sätt att svara på frågan är att faktiskt att ta fram papper och penna och räkna ut hur mycket du dricker. Riktlinjen för vad som anses vara lågrisk är max 10 standardglas per vecka. Ett standardglas motsvarar 33 cl starköl, 4 cl starksprit eller ett litet glas vin. Den här gränsen gäller för både kvinnor och män. Dricker du mer än så har du en riskkonsumtion och räknas in i gruppen som dricker för mycket.

2. Du funderar på att ta en vit månad

Det här är en riktig luring. För är det inte bra att ta en vit månad? Jo, det kanske det är. Men min motfråga blir ”varför tänker du att det skulle vara bra med en vit månad”? Om du dricker små mängder alkohol så skulle det ju vara helt onödigt att ta en vit månad. Så det här kan vara ett tecken på att du dricker för mycket.

3. Du har hög tolerans

Du kan också fundera på hur mycket du tål. Om du nästan aldrig blir bakfull när dina vänner blir det och kan dricka andra människor under bordet så dricker du förmodligen också för mycket. Att ha hög tolerans och tåla mycket är en riskfaktor för alkoholproblem men det gör det också möjligt att kunna dricka för mycket.

4. Det händer konstiga grejer

Ett annat sätt att svara på frågan är att fundera på vad som händer när du dricker. Om du ofta är bakfull, råkar ut för olyckor eller pinsamma händelser så skulle det kunna betyda att du dricker för mycket. För de flesta som dricker i grön zon upplever aldrig den här typen av problem eftersom de dricker mindre.

5. Det pratas

Det sista tipset jag ska ge är det mest plågsamma men också det mest effektiva. Fråga dina närmaste. Och då menar jag inte de som du normalt festar med. Utan de som står dig närmast känslomässigt.

Att prata med någon om deras drickande är bland det svåraste som finns. Jag känner läkare som helst undviker att fråga sina patienter om deras dryckesvanor eftersom det känns så pinsamt och jobbigt. Om någon som du tycker om och litar på säger saker som ”jag oroar mig för ditt drickande” eller ”du borde nog dra ner lite” så ska du veta att de har väntat in i det sista med att säga något. De vill inte ha fel och de vill inte såra dig.

Så även om det som sägs känns helt orimligt och orättvist så kan det vara så att de har sett något som du inte kan eller inte vill se. Så lyssna noga. Eller fråga om de ännu inte har sagt något.

Pröva Måttfull

Om du trots de fem tipsen ovan fortfarande har svårt att svara på frågan så kan jag rekommendera appen Måttfull som Systembolaget har tagit fram.

Ha nu en fortsatt trevlig helg!


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.