Dunk

Hur ska man få dem att förstå?

I veckan fick jag en mycket bra fråga från en person som befinner sig i en miljö där ALLA dricker ohemula mängder alkohol och ingen tycker det är konstigt. Frågan löd:

Hur ska man få dem att förstå att det de tycker är normalt i själva verket är alldeles för mycket?

I mina utbildningar har jag träffat personer som dricker två flak starköl varje helg utan att tycka att det är det minsta konstigt. Eller kvinnor som lätt dricker två flaskor en ”normal” festkväll utan att lyfta på ögonbrynen. Det kan till och med vara så att personer som dricker på det här sättet ser sin egen konsumtion som måttlig och återhållsam, eftersom deras vänner dricker ännu mer. Så hur gör man då?

Jag tror att det första steget är att lära sig vad en lågriskkonsumtion innebär i kronor och ören. Och där är experterna hyfsat överens. För att hålla sig till lågrisk bör en kvinna inte överskrida 3 standardglas när hon dricker och för en man ligger gränsen på 4. Veckogränsen är 9 resp. 14 standardglas. Och tittar man på den svenska statistiken så ligger de flesta svenskar under denna konsumtionsnivå. Det kan kännas konstigt. Men all statistik visar faktiskt att det är så.

Det andra steget blir att ta till sig informationen om att 10% av de som dricker står för 50 procent av konsumtionen. Det betyder att en mycket liten grupp av de som dricker faktiskt dricker mycket, mycket mer än de andra. Personen som ställde frågan till mig umgås troligen i en grupp som tillhör de 10 procenten som dricker mest. Och hur ser den gruppens medlemmar troligen på sin egen konsumtion? Som helt normalt. För alla de känner dricker ju likadant. Dricker alla likadant? Nej, men alla som de umgås med.

Så tillbaka till ursprungsfrågan. Hur gör man för att få dem att se att deras drickande innebär en stor risk för problem? Mitt svar blir att öka kunskapen om vad lågriskdrickande innebär och erbjuda människor en möjlighet att få reflektera över sina dryckesvanor. Sprida kunskap utan pekpinnar och göra informationen attraktiv och rolig. Är det en lätt uppgift? Absolut inte! Men vi måste börja våga prata om alkoholen!

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.