Promilletanten

Kalsongfylla, karatefylla och andra fyllor

Jag brukar ofta säga att vi bor i norra spritbältet och får ibland frågan om hur jag kan veta det. I den här bloggen ska jag ge ett svar. Nämligen att beskriva ett par ord som vi har i svenska språket för att beskriva berusning.

I dag är det lördag. Igår kväll var det nog många som firade att veckan var över med någon typ av berusning. Kanske stannade du hemma framför TV:n i dina mjukisbyxor. Eller så upplevde du en karatefylla på stan.

Vi svenskar har ju en lång historia av att dricka ofta och i stora mängder. Så det är väl egentligen inte så konstigt att vi har många ord för att beskriva berusning eller fylla. Eftersom jag är Promilletanten så samlar jag på synonymer till full och har för länge sedan insett att jag aldrig kommer att bli färdig med min ordbok. Hur vi beskriver berusning beror nämligen på var vi bor, vilka vi umgås med och vad vi tycker om.

Har du någonsin varit karatefull?

En karatefylla är när man är så full att man måste slå sig fram för att nå dit man inte visste att man skulle. Låter det som något bra eller dåligt? Tja, det beror nog på vem man är och vad man gillar. Jag har träffat många unga människor som tycker att det här är toppen. Själv tycker jag att det verkar riskfullt och obehagligt. Men så är jag ju tant också.

Raka motsatsen till karatefyllan är väl kanske kalsongfyllan som vi har lånat in från finskan. Och jag lovar, i Finland har de fler synonymer för fylla än vad grönländare har för snö. Ett av de orden är ”nousuhumala” som en av mina finska klienter beskrev som ”den inledande fasen av fyllan, när den är på uppåtgående och man vet att det bara kommer att bli bättre”. Ett sånt litet kort ord, som beskriver något så komplext, har vi inte i svenska språket. Det är jag rätt säker på.

Eller kanske kalsongfull?

En kalsongfylla är en välplanerad och avslappnad fylla då du iklädd endast underkläder dricker dig in i dimman framför teven. Det här ordet är så vanligt att jag faktiskt läst det i finskspråkiga dagstidningar och hört finsk polis använda det.

Om jag skulle fråga en italienare om liknande ord så är jag rätt säker på att jag inte skulle få så många ord på det här temat. För i medelhavsländerna anses det nämligen vara pinsamt och inte önskvärt att bli full.

Så mina vänner. Jag är rätt säker på att vi bor i norra spritbältet och att vi har en del att göra för att ändra den befintliga alkoholnormen. Vad tycker ni?


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.