Kuken blir längre!

Häromveckan läste jag ett tips från en expert om vad man ska tänka på för att inte riskera att dricka för mycket. Och det var “fundera på varför du dricker”. Jag tycker att det är ett jättekonstigt tips. För spelar det någon roll om jag dricker sex starköl för att jag är glad eller om jag ledsen? Troligen inte.

Genom åren har jag träffat tusentals människor som berättat för mig varför de dricker eller började dricka och det vanligaste skälet är de gillar det. För er som har läst min bok eller hört mig föreläsa kommer nu ett blogginlägg med en historia som ni hört förut. Men den tål att upprepas. Den utspelar sig för 25 år sedan och handlar om hur jag på ett brutalt, men nödvändigt sätt lärde mig att inte skriva folk på näsan i just denna fråga. Om du är lättgenerad så föreslår jag att du slutar läsa här och väljer något annat av mina blogginlägg.

Jag var inbjuden att föreläsa för en grupp soldater på KA1 i Vaxholm. Jag var själv i 25-årsåldern och pluggade till lärare. När jag kom in i föreläsningssalen möttes jag av ett trettiotal unga män i uniform. Alla hade rakat skallen och såg minst sagt uttråkade och likgiltiga ut. På främsta raden satt en ung man och petade naglarna med en stor kniv. De tittade alla skeptiskt på mig. Man skulle ju kunna tro att en sådan situation skulle ha avskräckt mig. Men icke. Jag blev snarare taggad. Eftersom jag är lärare i själ och hjärta kände jag en stor glädje över att få dela med mig av mina viktiga kunskaper till dessa unga män. Så jag satte igång med min föreläsning om riskerna med att dricka alkohol. Och möttes av – ingen reaktion alls. Trots mina fina OH-bilder och den stora mängden livsviktig information. De reagerade helt enkelt inte på min föreläsning som jag hade tänkt mig. Det var då jag fick min snilleblixt. Plötsligt visste jag hur jag skulle väcka deras intresse. Jag gav dem i uppdrag att skriva en kort slogan för varför man ska dricka alkohol. Och nu vaknade de till. De diskuterade i bänkraderna och jag såg att det lyste ur ögonen på dem. Efter fem minuter var det dags att summera och jag tog fram blädderblocket, redo att skriva ner deras svar. Det blev tyst. Besvärande tyst. Tills en av killarna på den bakre raden reste på sig och begärde ordet. Det märktes tydligt att han var den informella ledaren och jag kunde höra en förväntansfull susning i publiken. Den unge mannen, som var i tvåmetersklassen och med betydande muskelmassa, lade armarna i kors över bröstet och sa:

– Kuken blir längre!

Jubel utbrast i lokalen. Jag blev plötsligt mycket medveten om att jag var den enda varelsen av kvinnokön på plats och hur rodnadens flammor började krypa upp längs min hals. Men skam den som ger sig. Jag var ju ändå lärare och hade redan då en mycket stark rättningsreflex. Jag kunde med andra ord inte låta denna missuppfattning gå förbi. Jag harklade mig, sträckte på mig och sa, förmodligen med mycket pipig röst:

– Det kan ju kanske verka så. Men i verkligheten så skulle det vara fysiologiskt omöjligt. Det är istället omdömet som försämras av alkoholen så att man uppfattar att penisen har blivit längre. Min kommentar möttes av ett ohämmat fniss. Den unge mannen, som fortfarande stod upp, skakade medlidsamt på huvudet och granskade mig uppifrån och ner. Sen sa han:

– Hörrö du bruden. Jag har faktiskt mätt.

Så här 25 år senare kan jag tänka på mig själv med ömhet i den situationen. Jag ville ju verkligen bara väl. Men där och då ville jag bara sjunka igenom golvet av skam. Jag gjorde verkligen ingen nytta den dagen. Tvärtom. Men jag lärde mig en väldigt viktig läxa och det var att aldrig försöka påstå att vet hur någon annan tänker och känner. Och att aldrig någonsin mer använda mig av pekpinnar.

Den enkla sanningen är att ju mer du tycker om att göra något, desto mer sannolikt är det att du gör det. Om du tycker om chips kommer du att äta mer chips än en person som inte tycker om det. Om du lätt blir uttråkad och avskyr att sitta still kommer du sannolikt inte att välja att gå med i en frimärksklubb. Konstigare än så är det inte. Och kanske spelar det inte heller så stor roll varför du dricker alkohol om du vill förebygga problem. Bryr sig levern om huruvida du är glad eller ledsen när du dricker? Jag är rätt säker på att det inte gör det. Istället handlar det om hur mycket alkohol du dricker, hur ofta du blir berusad och hur din genetiska risknivå ser ut. Jag tycker att skulle vara mycket bättre om vi la mer fokus på det istället för att diskutera varför människor dricker om vi vill förebygga problem.

#promilletanten #varfördrickermänniskor #dricksmartare #glasklart

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.