Promilletanten

Kung i baren

Jag tror att många känner till och kan nynna Magnus Ugglas låt Kung för en dag. Låten kom 1997 men texten är tidlös. Den beskriver hur man längtar efter den 25e i varje månad då lönen kommer så att man kan spendera pengar och känna sig som en kung. Det här kan ju kanske kännas som helt normalt och riskfritt. Men riktigt så enkelt är det inte.

Jag har träffat många personer genom åren som haft exakt samma relation till alkohol som beskrivs i låten. Inte sällan har det varit unga män eftersom jag under ett antal år jobbade inom militären. Refrängen i Ugglas låt går så här:

Då finns det ingen som tar en, man är kung, kung, kung i baren. Det är något som man verkligen vet, den 25:e smäller det. Då finns det ingen som tar en, man är kung, kung, kung i baren. Det är värt att leva fattigt ett tag om man får vara kung för en dag.

Magnus Uggla, 1997

Och vem skulle inte vilja känna så här? Speciellt i dessa tider av social distansering och grå vardag. Att åtminstone en dag i månaden få känna sig på topp tillsammans med sina vänner. Jag tror att det är många som längtar efter det här just nu.

Men vad består egentligen den här känslan av att vara kung i baren av? Helt säkert av känslan av att tappa kontrollen och bli full, ha kul och våga göra saker som annars inte vågar. Men det skulle också kunna vara något annat.

Tillståndsbetingad inlärning

I mina längre utbildningar brukar jag berätta om något som heter tillståndsbetingad inlärning. Det är sällan någon som har hört ordet förut men många känner igen sig.

Tillståndsbetingad inlärning innebär att saker som du lär dig i ett specifikt sinnestillstånd har du sedan bättre tillgång till när du är i samma sinnestillstånd igen. Har du memorerat ett telefonnummer när du är irriterad så kommer du ihåg det bättre när du är irriterad jämfört med om du är lugn och avslappnad. 

Det här kan låta knepigt, men jag brukar jämföra det med vad som händer när jag glömmer bort något. Föreställ dig att du står hemma i köket och bestämmer dig för att gå till hallen för att hämta din mobil. Väl framme i hallen har du glömt vad det var som du skulle hämta. Vad gör du? Tja, min gissning är att du går tillbaka till köket igen och där kommer din minnesbild tillbaka. Din hjärna har återgått till samma sinnestillstånd.

Snapsvisor, hångel och tango

Vad är det då som du lär dig när du är lagom full? Ett enkelt svar på den frågan är att ställa en annan fråga: I vilket sammanhang befinner du dig oftast när du dricker? Om du har övat dig på att snacka med andra, flirta, dansa, sjunga snapsvisor, prata spanska, spela gitarr och biljard när du varit småfull kommer du att vara lite vassare på de här sakerna när du druckit. Och det är inte bara en känsla, för det går faktiskt att mäta. Om du har lärt dig dansa tango med några glas rödtjut i kroppen kommer du att trampa din partner på tårna fler gånger i nyktert tillstånd jämfört med när du är salongsberusad. 

Risken med att känna sig som Kung i baren

Och här kommer den dåliga nyheten. För om du känner dig som en kung i baren – kompetent, smart, sexig och snygg när du blir full, varför skulle du inte vilja fortsätta med det? Den tillståndsbetingade inlärningen plus att du möjligen blir lite modigare när du dricker, kan bli en viktig drivkraft. Om du gillar att bli småfull kommer du att behöva dricka mer och mer för att få samma effekt. Och ju mer du dricker, desto större risk för problem.

Så nu vet du det. Klart slut.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.