Löpsedel med markering

Kunskapsbrist eller kidnappad hjärna?

På väg till jobbet i morse passerade jag ovanstående löpsedel som toppar med nyheten om att KOSTEN är viktig om man vill gå ner i vikt och få en platt mage. Ingenting om ubåtsjakt, ebola-epidemin eller flyktingsituationen i Syrien. Utan KOSTENS betydelse för utvecklingen av övervikt.

Kanske har jag missat något väsentligt. Men det känns lite som om Expressens redaktion fått någon slags mental härdsmälta. Tror de inte att människor känner till detta samband? Och menar de på fullaste allvar att detta är den viktigaste nyheten att föra ut den 24 oktober 2014? Hmmmm.

I måndags föreläste jag för ett trettiotal nyfikna kvinnor som är intresserade av träning och livsstilsfrågor. Temat för föreläsningen var ”Hjärnans belöningssystem – på gott och ont”. I samtalet med mina deltagare blev det uppenbart för mig att de allra flesta kände till hur sambandet egentligen ser ut. Att det handlar om vår hjärna som går igång på allt som ger oss njutning. Att det ligger i människans natur att vi söker oss till det som vi gillar och det som ger oss tröst. För dig kan det vara mat, för mig kanske det är alkohol för en tredje är det sex. Och i det läget när vi väljer en påse godis istället för en morot så är det inte den rationella delen av hjärnan som är aktiv utan vårt belöningssystem.

Människor utvecklar inte övervikt för att de har för lite kunskaper om vad nyttig mat är. Istället handlar det om skälet till varför de äter för mycket. Det kan vara så enkelt som att chips är godare är grönsaker eller att sockersuget blir för starkt. Men i båda fallen handlar det om en kombination av känslor och kunskap. Ska vi få bukt med våra galopperande folkhälsosjukdomar så behöver vi en balans mellan information och känslor. Och vi måste börja prata om hur olika beteenden kan kidnappa våra hjärnor och leda till allvarliga hälsoproblem och beroendesjukdomar.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.