Promilletanten

Matte åkte fast för rattfylla

I förra veckan genomförde jag en kurs för en grupp rattfyllerister. I det här blogginlägget ska jag berätta om en av dem, vi kan kalla honom för Matte.

Sen ett antal år tillbaka har jag ett hedersuppdrag i svenskspråkiga Finland. Jag genomför, tillsammans med en briljant kollega, en utbildning tre gånger om året för personer som har åkt fast för rattfylla och vill ha tillbaka sitt körkort. Det kan kanske låta märkligt. Men det är bland det roligaste och mest meningsfulla jag vet.

Bryter mot sina egna värderingar

Det finns många skäl till att inte tycka om människor som åker fast för rattfylla. Det mest självklara skälet är så klart att de utsätter andra för livsfara när de kör bil med alkohol i kroppen. Varje år dödas ett antal personer i trafiken av alkoholpåverkade förare. Att inte köra bil när man har druckit är en värdering som sitter som berget i den svenska befolkningen.

Jag har bokstavligen träffat tusentals rattfyllerister genom åren och en sak som jag har lärt mig är att de allra flesta av dem också delar den värderingen. Och ändå har de gjort precis det. Satt sig i bilen och kört med mer än 0,5 promille i kroppen (det är de jag träffar på kurserna). Och precis så var det med Matte som satt i min senaste grupp.

Alla älskar Matte

Matte är en 42-årig tvåbarnsfar som är älskad av alla alla. Han är glad, generös och omtyckt. Både på jobbet och i den idrottsorganisation där han leder ungdomsverksamhet. Storväxt och blond och med valkar i nävarna som vittnar om att han inte sitter bakom ett skrivbord under sina arbetsdagar. Anledningen till att han hade hamnat på min kurs var att han hade åkt fast en lördagsmorgon, med två barn i bilen på väg till träningen, med 0,6 promille i blodet.

Den praktiska konsekvensen blev indraget körkort, dryga böter och väldigt långa bussresor till jobbet. Den känslomässiga blev ångest, skam, skuld och ett äktenskap som nästan inte klarade sig. Det hade tagit honom sex månader att våga berätta på jobbet varför han inte kunde köra bil längre.

När Matte dök upp på kursen hade det gått nio månader och den värst krisen hade lagt sig. Men sen kom jag och pillade upp sårskorpan igen.

Han är troligen alkoholberoende

Genom forskning vet vi en hel del om den typiska rattfylleristen. Han är oftast en man som har en riskkonsumtion av alkohol. Faktum är att cirka 50 procent av de som åker fast för första gången skulle få diagnosen alkoholberoende om de sökte upp en läkare. Åker man fast en andra gång så skjuter den siffran dramatiskt i höjden.

Det är alltså, oftast, inte vem som helst som åker fast, även om jag har träffat min beskärda del av moppefyllerister på kurserna.

När kursen börjar vet jag det här, men det gör inte våra deltagare. De vet att de gjort bort sig och att de skäms, men många av dem ser det som ett trafikproblem och blir mycket förvånade när vi inleder kursen med att definiera deras rattfylla som ett alkoholproblem. Det är nödvändigt att ha det synsättet, för om vi ska förebygga att dessa personer kör rattfulla igen så är det deras drickande som behöver förändras. Inte deras bilkörning.

Smärtpunkten

Kursen genomförs över två dagar och i den varvas praktiskt användbar information om hur man kan förebygga alkoholproblem med övningar som långsamt och försiktigt närmar sig smärtpunkten. I en av de sista övningarna vi gör ber jag deltagarna att fundera på de tre månaderna innan de åkte fast. Hur de hanterade alkohol och hur mycket de drack. Och sen ställer jag frågan.

Om du tänker på det, som på riktigt, är viktigast för dig i livet. Din familj och de du älskar, skulle du kunna fortsätta att dricka på samma sätt som du gjorde innan du åkte fast utan att riskera att skada eller förlora dem?

Oftast blir det väldigt, väldigt tyst i rummet vid den här tidpunkten. Men inte den här gången. Innan jag ens hade hunnit fråga om det var någon som ville säga något så var det nåt som brast inom Matte. Och svaret kom blixtsnabbt och helt utan filter: ”Absolut inte, mitt drickande är inte hållbart och jag vill aldrig någonsin hamna här igen.”

Jag håller tummarna för att Matte och jag aldrig möts igen.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.