Promilletanten

Promilletantens sommarprat del 5 – all inclusive

I mitt femte sommarprat tänker jag diskutera charterresor och all-inclusive. För de hör till den svenska sommaren och här finns en mycket speciell alkoholkultur. Jag ska också berätta om Stina som tog ut skilsmässa efter en all-inclusive på Mallis.

Om jag säger charterresa vad tänker du då? Semester, avslappning, sol och glada barn kanske? Eller möjligen börjar du tänka på den klassiska svenska filmen från 1980, Sällskapsresan, med Lasse Åberg. Den första svenska charterresan gick av stapeln den 22 april 1955. Resmålet var Mallorca. Sedan dess har miljontals svenskar åkt på charter världen över och det har blivit något väldigt svenskt.

Morgondrickande

Anledningen till att jag tar med det i mitt sommarprat är det finns en väldigt speciell alkoholkultur kopplat till denna företeelse. Jag tror den kan sammanfattas med ordet frihet. När man åker på charter så gäller inte samma regler som hemma. Och det börjar redan på flyget. Pröva denna tanke. I vilket annat sammanhang skulle du knäcka en flaska bubbel eller dricka öl klockan 09.00? Nä, just det. Men på väg till resemålet så känns det lika naturligt som att applådera när flygplanet landar. Och väl framme på hotellet så dricker vi ofta mer och annorlunda än hemma. För det är billigare, godare och hör ihop med den här typen av semester. Men det är inte helt oproblematiskt.

All-inclusive

Numera har man också möjlighet att välja all-inclusive. Det vill säga möjligheten att äta och dricka så mycket man vill utan att någonsin lämna hotellområdet. Och i all-inclusive ingår fri alkohol. Vilket för de allra flesta lockar till att dricka mer. Speciellt för de som redan dricker för mycket eller har alkoholproblem.

Fyllefesten

För några år sedan jobbade med en ung kvinna som vi kan kalla Stina. Hon hade sökt hjälp hos mig för att hennes man hade alkoholproblem. Stina och jag träffades under några månader där hon jobbade med att lära sig att sätta hälsosamma gränser och motivera sin man att sluta dricka.

Stina jobbade stenhårt mellan träffarna och hittade nya vägar att hantera situationen. Hon började må bättre och det verkade som att hennes man faktiskt var på väg att sluta. Situationen hemma hade blivit lugnare och maken hade börjat bli en mer närvarande pappa för deras två små barn. I juni bokade han en charter till ett familjehotell för att överraska familjen och Stina blev jätteglad. Hon behövde verkligen vila och hon såg fram emot härlig familjesemester. Nu skulle det väl ändå vända?

Men så blev det inte. Familjehotellet hade både Bamse-klubb för barnen och all-inclusive för de vuxna. Redan första kvällen söp mannen sig så full att han kräktes ner hela golvet i deras hotellrum. Och sen blev det ännu värre.

Skilsmässan

En vecka senare landade en utmattad Stina på Arlanda, tog barnen och flyttade ut. När jag frågade om vad det var som fick henne att ta beslutet sa hon.

Jag kan inte leva med tanken att min treåriga dotter ska behöva uppleva sådana här saker igen. Hon behöver trygghet och en stark mamma som sätter barnens behov först. Och lever jag kvar i den här relationen så kan jag inte vara en sån mamma.

Jag tänker ofta på Stina. Och hur modig hon var som vågade lämna en destruktiv relation så tidigt i livet.

Och jag vet att hon inte är ensam. I augusti är det alltid högsäsong hos mina kollegor i beroendevården. För då är det många anhöriga, precis som Stina, som återvänder helt utsjasade efter charterresan och börjar leta hjälp för sina närstående.

Jag önskar av hela mitt hjärta att de och deras närstående kommer att få den hjälp som de behöver.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.