Promilletanten

Supersommar eller suparsommar?

Nu börjar Covid-restriktionerna släppa och sommaren är snart här. I tidningarna flödar annonser och artiklar om rosévin och vin på burk. Det är nog lika många som ser fram emot att få festa och träffa vänner som det är personer som har ont i magen.

För någon vecka sedan släppte IQ en rapport som visar att 17 procent av de tillfrågade säger att de skulle dricka mer om restriktionerna lättade. I åldersgruppen 18-34 år var samma siffra 33 procent. Jag tycker inte att det är konstigt alls.

Glada och döda studenter

Juni är studenternas månad och som de har längtat efter att sätta på sig studentmössan och få fira att de nu kliver ut i vuxenlivet. Innan Covid var Stockholms innerstad fulla av studentflak varje juni. Med glada och i många fall också väldigt fulla studenter. Varje gång jag såg ett sånt studentflak så drabbades jag av dubbla känslor; glädje och ont i magen på samma gång. För varje år är det några studenter som skadas eller avlider i olyckor som aldrig skulle hänt om de, eller deras vänner, inte druckit för mycket.

Inför sommaren 2021 har jag ungefär samma dubbla känslor. Jag längtar efter friheten, att få krama min mamma och träffa vänner, gå på kalas och fira midsommar. Men jag oroar mig också över hur vårt drickande kommer att se ut.

Är det glada 1920-talet tillbaka?

Efter spanska sjukan på 1920-talet festade man loss i stora delar av västvärlden. Den bild som de flesta av oss har av denna livsstil kommer från amerikanska filmer där man skildrar flappers, gangsters och undergroundklubbar. Det var en tid med ragtime och jazzmusik. Kvinnor med fjädrar i håret, pärlor och glittriga klänningar dansade swing med mustaschprydda män i kritstrecksrandiga kostymer. Man festade som att det inte fanns en morgondag. Drack en massa bubbel och cocktails, trots att alkohol faktiskt var totalförbjudet i USA under denna tid.

Drickande har gått ner under pandemin

Vi vet att alkoholkonsumtionen faktiskt har gått ner under pandemin även om Systembolagets försäljning har gått upp. Det beror väldigt mycket på de begränsningar som funnits för barer och restauranger men också på att vi inte kunnat resa och föra in alkohol från andra länder.

Att dricka öl och vin är, för de allra flesta, något man gör tillsammans med andra under sommarhalvåret. Man tar en öl med grannen över staketet, dricker lite rosé på vägen hem tillsammans med sina arbetskamrater och man festar till med vännerna på midsommar. Förra sommaren var detta uteslutet för de flesta av oss men nu verkar det som att vi får möjligheten igen.

Du väljer din sommar

Det känns som att informationen om hur man kan dricka smartare och förebygga problem aldrig har varit viktigare. För det som avgör om det blir en supersommar eller suparsommar är faktiskt det vi gör. Hur mycket och hur ofta vi väljer att dricka.

Så jag håller tummarna för att de flesta av oss fokuserar på mötet med andra människor i första hand och att drickandet får komma längre ner på skalan. För annars kommer vi som jobbar i behandlingsvärlden bli fullständigt nedringda i augusti. Och det hoppas jag verkligen inte.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.