Promilletanten

Tidiga tecken eller sena tecken?

En väldigt vanlig utbildning för chefer är att försöka lära dem tidiga tecken på alkoholproblem bland medarbetare. Jag har själv ofta föreläst om detta. Men på senare tid har jag börjat ifrågasätta om de tecknen vi lär ut egentligen är sena tecken. I det här blogginlägget ska jag försöka ta reda ut hur det ligger till.

I Sverige har arbetsgivare ett stort ansvar för att förebygga ohälsa och hjälpa till med rehabilitering av anställda med arbetsskador och sjukdom. Detta ansvar omfattar också alkoholproblem. Förutom de kostnader som kan uppstå för behandling av alkoholproblem så kan det också uppstå säkerhetsrisker och kostnader för frånvaro och försämrade arbetsprestationer.

Undvik lidande och kostnader

De allra flesta arbetsgivare som jag träffar förstår varför det är viktigt att försöka förebygga problem innan det hinner gå så långt att en person blir sjukskriven och behöver behandling. Och det är där föreläsningarna om tidiga tecken kommer in. Tanken är att om vi kan uppmärksamma de tidiga tecknen så slipper arbetsgivaren hantera långa och krångliga rehabiliteringsprocesser.

Så här kan en typisk lista på tidiga tecken som jag föreläst om se ut:

  • humörsvängningar
  • missar möten
  • personlighetsförändrad
  • begär semester i efterhand
  • frånvaro vid lön
  • isolering
  • hög korttidsfrånvaro
  • ekonomiska problem
  • misstänksamhet

Fast det är egentligen alkoholism

När jag idag tittar på de här tecknen så tänker jag att det inte är några större fel på dem. Förutom att de faktiskt är tecken på svåra alkoholproblem och alkoholberoende. När människor börjar bete sig på detta sätt så har de tappat kontrollen över sitt drickande och det är oftast för sent för att förebygga problem. Istället är det dags för behandling och att sluta dricka helt för de allra flesta.

Ett annat problem med det här tänket är att jag har många vänner som skötte sitt jobb och sin familj felfritt ända in i kaklet. En av mina kvinnliga bekanta hade ett prestigefullt konsultjobb som innebar att hon reste och jobbade mycket. Hon lyckades dölja sin alkoholism så effektivt att när hon berättade för sin man att hon skulle påbörja en öppenvårdsbehandling så tittade han frågande på henne och sa ”varför det, du dricker ju knappt”.

Det finns inga tidiga tecken

Så jag skulle vilja föreslå en ny lista på tidiga tecken. Den ser ut så här:

  • ?

Jag tror nämligen att det är nästintill omöjligt att upptäcka tidiga tecken på en arbetsplats.

Förebygg på riktigt istället

Istället skulle jag vilja föreslå att arbetsgivare som, på riktigt, är intresserade av att förebygga alkoholproblem sprider användbar information istället, till alla anställda, om hur de kan dricka på ett hållbart sätt. Oavsett vad de har för inställning till alkohol. Det är det som är att förebygga. Ett bra tips på hur man kan göra detta är att köpa in min bok Glasklart -drick smartare eller boka en webbföreläsning. Mer info om detta hittar du på min hemsida. Förutom att de här två insatserna är effektiva så är de också väldigt billiga jämfört med rehabilitering och behandling.

Och det här tänket är egentligen inte alls nyskapande. För det här gör vi redan med barn och ungdomar. Där är det helt självklart att ge alla elever förebyggande information om sexuellt överförbara sjukdomar, alkohol- och drogproblem och andra faror innan de upplever dem. Oavsett om de befinner sig i en riskgrupp eller inte.

Så vad väntar vi på?


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.