Promilletanten

Varför pratar vi inte om spriten?

Det är lördagsförmiddag och jag borde vara på gott humör. Men det är jag inte. Jag är ilsken och irriterad på ett sätt som brukar vara reserverat underlivsklåda och nattligt skrikande katter. För nu debatteras kvinnovåldet igen.

Och det är bra. Jättebra. Men varför pratar man inte om alkoholen som en viktig bakomliggande faktor för våld mot kvinnor? Och varför tar man inte in alkoholförebyggande insatser i det brottsförebyggande arbetet på ett mer självklart sätt?

Heja motboken!

Att alkohol i stora mängder kan leda till en ökad risk för våld är nog en självklarhet för de flesta av oss. Risken ökar såklart både för att bli en förövare och för att bli utsatt. Sambandet är så enkelt att man faktiskt kan säga, att ökar drickandet så ökar våldet. Men eftersom jag inte vill bli beskylld för att bara tycka saker så kommer här lite fakta från Systembolagets alkoholrapport (2020).

Där kan man läsa om den nära kopplingen mellan alkohol och våld som funnits i århundraden. Ett bra exempel på detta är att antalet mord och misshandel mer än halverades efter 1917 då motboken och alkoholransonering infördes. I studier från 2016 bedömer man att 57 procent av alla förövare och 31 procent av alla offer i misshandelsfall har varit berusade.

Hälften av allt våld mot kvinnor är alkoholrelaterat

I en studie från 2009 kunde man se att 49 procent av gärningsmännen i våld i nära relationer var alkoholpåverkade. Om jag förstår de här siffrorna rätt så skulle alltså ungefär HÄLFTEN av allt våld mot kvinnor bero på spriten.

Jag vet inte vad som gör mig mest arg just nu. Att det är på det här sättet eller att det ALLTID har varit på det här sättet och vi fortsätter att tiga ihjäl frågan.

För mig är det obegripligt att det ska vara så otroligt svårt att prata om alkohol.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.