Promilletanten

Alkohol och covid

I fredags spelade jag in nya filmer som ska användas på min hemsida och på sociala medier. Jag försöker ju så mycket jag kan att undvika att fastna i problemet och istället fokusera på förebyggande insatser. Men ett ämne kunde jag helt enkelt inte undvika just nu och det var alkohol och covid. Så det blev en film om det och nu ett blogginlägg.

Goda och dåliga nyheter

Så vad vet vi då? Jo, vi vet två saker. Det första är att totalkonsumtionen inte verkar öka. Det vill säga att de flesta som dricker inte ökar eller till och med minskar sin alkoholkonsumtion under pandemin.

Det här är egentligen inte så konstigt eftersom alkoholdrickandet brukar gå ner i lågkonjukturer. Människor får mindre pengar att röra sig med eller oroar sig för sin ekonomi och då drar man ner på icke-nödvändig konsumtion. Det här är de goda nyheterna.

De dåliga nyheterna är att återfallen verkar öka bland människor som är nyktra alkoholister och att personer som redan innan pandemin var riskkonsumenter nu riskerar att öka sitt drickande på grund av att de jobbar hemma. Flera behandlingshem och organisationer vittnar om en ökning av telefonsamtal från oroliga arbetsgivare. Även i min verksamhet har jag märkt av detta. Och jag ska berätta om ett exempel för att ge er en bild av hur det kan se ut.

Osammanhängande och sluddrigt

För några månader sedan blev jag uppringd av en chef som ville ha hjälp i ett personalärende. En av hans duktigaste medarbetare, en ung välutbildad kvinna hade dykt upp i ett Teams-möte och betett sig märkligt och pratat osammanhängande och sluddrat.

Chefen blev mycket orolig och åkte hem till medarbetaren som öppnade dörren till lägenhet och var påtagligt berusad mitt på eftermiddagen. Det underliga i hela historien var att den här medarbetaren inte ens hade funnits på radarn hos den här annars mycket uppmärksamma chefen. Det hade inte funnits några tecken överhuvudtaget på att personen hade problem av något slag och personen hade skött sitt jobb prickfritt.

Jag gjorde en ADDIS-utredning på medarbetaren som visade att hon uppvisade tydliga tecken på ett alkoholberoende som hade pågått under de senaste fem åren.

Vi pratade om hennes situation och hon berättade att frestelsen att dricka på dagtid hade blivit övermäktig när hon jobbade hemifrån. Hon saknade sina arbetskamrater och de fasta rutinerna på arbetsplatsen och när hon tvingades jobba hemifrån så steg ångesten och hon tappade kontrollen över drickandet. Under de senaste månaderna har det blivit väldigt tydlig för mig att hon verkligen inte är ensam om att hamna i den här situationen. Att ha ett jobb som man trivs med är en viktig skyddsfaktor för att inte utveckla alkoholproblem eller återfalla i beroende.

Hjälp dina kollegor förebygga problem

Så hur kan man då göra om man är chef och vill hjälpa sina medarbetare att förebygga problem i den här situationen. Jo, här kommer några tips.

Regelbundna möten

Boka in regelbundna incheckningsmöten med de medarbetare som är nyktra alkoholister. Fråga hur de mår och specifikt hur de tar hand om sig för att inte återfalla i beroende. Om de uttrycker svårigheter erbjud professionellt samtalsstöd i någon form.

Regelbundna tester

Ett annat tips är att använda moderna e-hälsolösningar för att stötta nykterheten. Ett sådant system som jag själv använder mig av är CRAS som är en portabel alkometer som man kopplar ihop med sin mobiltelefon. Personen blåser enligt ett schema som man kommer överens om och på så sätt kan medarbetaren själv ta ansvar och skapa nykterhet via att genomföra nykterhetstester och arbetsgivaren kan få tidiga signaler om personen har börjat dricka igen. CRAS erbjuds inom företagshälsovården och av privata behandlingsorganisationer. Den är ett fantastiskt effektivt verktyg för att förebygga återfall.

Information och diskussioner

Jag är också övertygad om att det är viktigt att nå ut med förebyggande information till ALLA anställda. På våra arbetsplatser finns runt 700 000 personer som är riskkonsumenter. De flesta av dessa är inte medvetna om det själva och arbetsgivare vet inte vilka de är. För att förebygga att dessa ökar sin konsumtion när de jobbar hemma och senare dyker upp som rehab-ärenden så behövs information om hur man kan dricka på ett hållbart sätt.

Den här informationen går att sprida med hjälp av digitala föreläsningar, distribution av e-böcker etc och kan göra mycket stor skillnad för många människor.

Vi vet inte hur länge vi får leva med denna pandemi men en sak är säker. Vi är alla i kris. Och i sådana tider måste vi vara extra noga med att ta hand om varandra. Att som chef våga fråga och prata om alkohol med sina medarbetare är ett fantastiskt sätt att visa att man bryr sig och varje sådant samtal gör skillnad på riktigt.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.