Om mig


Hej!

När jag går på fest och människor frågar vad jag jobbar med så händer det ofta att det blir lite dålig stämning. För antingen så tror personen jag pratar med att jag är alkoholist och börjar tycka synd om mig för att jag inte kan dricka.  Eller så tror de att jag är nykterist och att ska jag hala fram en pekpinne. Samma händer ibland när jag föreläser. Sanningen är dock är jag att jag är som de allra flesta när det gäller att dricka. Så ingen behöver vara rädd för att jag ska ta deras fredagsmys ifrån dem.

När människor frågar mig varför jag började jobba med det här så har jag fortfarande svårt att ge ett riktigt bra svar. Jag vet dock exakt när min karriär började och det var en sen höstkväll 1984 då jag fick en chockartad insikt. Om det kan du läsa mer här.

Jag kan dock svara på varför jag fortfarande jobbar med det här. Här kommer min topplista:

  • jag brinner för att hjälpa arbetsgivare att hantera alkohol på ett hållbart sätt
  • jag gillar utmaningar och gillar att prata om saker som andra tycker är svåra
  • jag älskar att coacha, föreläsa och skriva

Min egen målgrupp

Min morfar var alkoholist och det var något som vi absolut inte fick prata om när jag växte upp. Samtidigt kommer jag från en släkt där alkoholen var en naturligt del av umgänget och där det sällan eller aldrig ställde till med problem. Den här motsägelsen är på något sätt kärnan i det som gör det så svårt (eller för mig så spännande) att prata om alkohol. Om detta har jag skrivit flera blogginlägg bl.a. de här två Min mormors tystnad och Blev det en lagom vit jul?

Jag brukar säga att jag är min egen målgrupp. Med min genetiska bakgrund hade jag alldeles säkert utvecklat alkoholproblem om jag inte haft de kunskaper och verktyg som jag numera utbildar och skriver böcker om.

Föreläsningar och coaching utan pekpinnar

Ett av mina första jobb var i Försvarsmakten där jag jobbade med alkoholfrågan bland unga män som gillade att kröka. Där lärde jag mig, den hårda vägen, att det inte funkar med skrämselpropaganda eller att skriva folk på näsan. Redan på 1990-talet tröttnade jag därför på pekpinnar och allt snack om problem, problem, problem och döden. Istället började jag köra mer rakt på och prata om både fördelarna och nackdelarna med att dricka alkohol. Och hur man kan dricka på ett hållbart sätt.

Nästan 20 års senare samlade jag mina erfarenheter i boken Promille-drick smartare och startade Promilletanten AB. Min affärsidé var att hjälpa arbetsgivare att förebygga alkoholproblem och hjälpa människor som redan dricker för mycket.

Jag har tappat räkning på hur många föreläsningar jag har hållit under åren. Men det är garanterat fler än Per Holknekt.

Lättlästa böcker om alkohol

Våren 2020 utkom mina senaste böcker Pekbok för småfulla och Glasklart. drick smartare som syftar till att göra det lättare att prata om alkohol och ger en snabb kunskapshöjning om hur problem uppstår och kan förebyggas.

Idag jobbar jag heltid med att prata om alkohol. Jag föreläser på arbetsplatser, skolor och inom organisationer. Jag hjälper företag att jobba med alkoholfrågan inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Jag erbjuder också enskild coaching för chefer, HR och privatpersoner.

Andra saker som kan vara bra att veta om mig är att jag älskar Åland, mossa, Dolly Parton och science-fiction i alla former.

Hälsningar Anna Sjöström

PS Ibland får jag också frågan om varför jag valde ett så urbota korkat företagsnamn. Men för mig är det självklart. Jag är en tant som pratar om alkohol. Promille + tant = Promilletanten. Och fattar man inte det roliga med det så ska man förmodligen inte anlita mig. Svårare än så är det inte.