Promilletanten

Dålig stämning och tillbaka-kakor

Jag har coachat och utbildat om alkoholproblem under väldigt många år. En av de vanligaste frågorna jag får är hur man ska prata med någon som dricker för mycket. I det här blogginlägget kan du läsa om det som ibland kallas för det svåra samtalet.

Men låt oss ta det här i rätt ordning.

När magkänslan säger att någon som du bryr dig om dricker för mycket så kommer du sannolikt att känna obehag. En av vanligaste orostankarna som dyker upp är den här:

– Tänk om jag har fel. Tänk om det inte är alkohol?

Känner du igen den?

Den är inte sann. Det är alkohol som är problemet. Det kan du vara nästan 100 procent säker på.

Försvarsmekanismer

Man brukar ofta prata om att personer med alkoholism har starka försvarsmekanismer. De vill absolut inte erkänna att de har alkoholproblem för då skulle de ju behöva sluta.

Faktum är att nästan alla har människor har starka försvarsmekanismer när det gäller alkoholproblem. Och det gäller även för dig som behöver ta det där jobbiga samtalet. Jag tycker inte alls att det är konstigt, för alkoholfrågan är bland det jobbigast som finns att prata om. Speciellt om vi tror att någon dricker för mycket.

Det luriga med försvarsmekanismer är att de är undermedvetna. Vi vet alltså inte att vi använder dem. Och där ligger en av nycklarna till hur du kan hantera detta.

Om du tänker tanken att någon som du bryr dig om kanske möjligen har alkoholproblem så kan jag nästan lova dig att det är på det sättet. För dina försvarsmekanismer har, i bakgrunden, med stor sannolikhet motarbetat denna jobbiga insikt under en längre tid.

Det är med andra ord dags att agera och ta det där obehagliga samtalet.

Men hur gör man det på bästa sätt?

Tips från coachen och tillbaka-kakor

I början av veckan var jag med i Kunskap på nolltid-podden och pratade om detta ämne. Efteråt sammanfattade min förläggare Joakim mina sex bästa tips på det här sättet:

1. Det viktigaste av allt är att du gör någonting. Våga ta samtalet. Allt är bättre än ingenting.

2.    Tänk ”Vad är det värsta som kan hända?”. Om personen inte vill prata vidare om det går hen kanske därifrån, men vad gör det? Det kommer inte få personen att dricka ännu mer.

3.    Förbered dig på dålig stämning. Alkoholen fyller en funktion i personens liv, vilket gör att hen sannolikt inte blir jätteglad av att höra att det är problematiskt.

4.    Var redo för att möta motstånd. Ställ hellre frågor än påståenden. Det gör att personen kommer känna sig mindre påhoppad och du möter förhoppningsvis lite mindre motstånd. Tänk även på att använda jag-budskap och säga ”Jag bryr mig om dig och jag är orolig att du dricker för mycket”. Det kan få personen att känna sig mindre anklagad.

5.    Förbered dig inför samtalet. Skriv ner konkreta exempel på situationer som har fått dig att reagera. Det kan vara skönt att ha ifall personen ifrågasätter och säger att det inte stämmer.

6.    Innan samtalet bör du fundera över dina egna alkoholvanor. För dina tankar kan snurra runt och riktas mot dig, som en riktig tillbaka-kaka.

Det kommer inte att bli perfekt

Om jag bara får välja två av tipsen ovan så får det blir nummer 1 och 3. Allt är bättre än inget och förbered dig på dålig stämning.

För vad är egentligen det värsta som kan hända?

Jo, att du inte tog samtalet och personen råkade ut för något hemskt eller ännu värre skadade någon annan.

Det skulle vara farligt – på riktigt.

PS Vill du lyssna på hela poddavsnittet så hittar du det här Kunskap på nolltid-podden avsnitt 25.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.