Promilletanten

Hur vet jag om jag dricker för mycket?

Nu är vi mitt i sommaren och många av oss ökar vårt drickande under semestern. För de allra flesta av oss behöver detta inte vara ett problem. Samtidigt är det många som börjar oroa sig för sina alkoholvanor. I det här blogginlägget beskriver jag tidiga tecken på att du kanske dricker för mycket.

Under våren deltog jag i Kunskap på nolltid podden där jag och min förläggare Joakim diskuterade frågan ”Hur vet jag om jag dricker för mycket?”. När jag lyssnade på podden i efterhand var det två saker som förvånade mig. Det första var att vi hade så kul. Jag fnissade gott när jag lyssnade på avsnittet. Lyssna på poddavsnittet

Det andra var att Joakim, trots att han nästan inte dricker alls, blev så obekväm av att bara prata om det här. Det säger något om hur känslig den här frågan är för de allra flesta av oss.

Alkisen på parkbänken

Under mina utbildningar brukar jag fråga hur man kan veta om någon dricker för mycket. Jag får ofta väldigt bra svar som beskriver en person med mycket svåra alkoholproblem. Och visst, alkoholisten på parkbänken är ju absolut en person som dricker för mycket.

Samtidigt är det väldigt få av oss som kan identifiera oss med en sådan person. I Sverige dricker ungefär en miljon människor för mycket. Så för att du ska kunna svara på frågan behöver vi andra markörer som skulle kunna säga något om din egen risk för problem.

Tecken på att du dricker för mycket

Det första tecknet på att du möjligen dricker för mycket är faktiskt att du ställer frågan. Min erfarenhet säger mig att det är väldigt ovanligt att människor som dricker lite oroar sig för sin alkoholkonsumtion. För varför skulle de göra det? Om de dricker lite så har de ju inga problem. Så bara att du går och funderar på denna fråga är ett tecken på att du förmodligen dricker lite för mycket än vad som är bra just för dig.

Du kan också ställa dig de här frågorna:

  • Går det ofta på tok när du dricker? Hamnar du i bråk, slarvar bort telefonen eller vaknar upp någonstans där du inte har någon aning om vem du är med eller var du är?
  • Smyger du med ditt drickande?
  • Försöker du sätta gränser och regler för ditt drickande?
  • Ägnar du mycket tid åt att planera att dricka och ta hand om konsekvenserna?

Människor som dricker lite svarar nästan aldrig ja på de här frågorna. För deras alkoholbruk ställer inte till med problem och de behöver varken smyga eller sätta gränser för sitt drickande.

Människor som dricker lite tänker överhuvudtaget inte speciellt mycket på sitt drickande. För de är det här ungefär lika laddat eller krångligt som att planera vad de ska äta till middag på fredag.

Hur mycket är för mycket?

Ett annat, mer matematiskt sätt att svara på frågan är att räkna standardglas. Enligt riktlinjerna för lågrisk finns det gränser för vad som kan betraktas som en lågriskdrickande. Naturligtvis är det säkraste sättet att inte dricka alls, men för oss som gillar att ta ett glas finns det vissa grundprinciper vi kan hålla oss till.

En kvinna ska inte dricka mer än 3 standardglas de dagar hon väljer att dricka och en man kan sträcka sig till 4 standardglas. Det är helt okej att sprida ut glasen över veckodagarna, men när det är söndag bör varken män eller kvinnor ha druckit mer än 10 standardglas för att hålla sig inom lågriskzonen. Dricker du mer än så tillhör du gruppen som har en riskkonsumtion av alkohol. Svårare än så är det faktiskt inte.

Vad är ett standardglas?

För att kunna använda de riktlinjerna behöver du dock veta hur mycket ett standardglas är.

Ett standardglas alkohol innehåller 1,5 cl ren sprit. Omräknat till sånt som vi faktiskt dricker ser det ut så här:

  • 12 cl vin (en flaska vin innehåller cirka sex standardglas)
  • 50 cl folköl
  • 33 cl starköl (cirka 5 % alkoholhalt)
  • 4 cl starksprit (40 %)

Lyssna på din mage

Om du nu har fått lite ont i magen av att läsa mitt blogginlägg så skulle jag vilja uppmana dig till att ta din oro på allvar. Det här är som sagt en känslig fråga och de flesta av oss vill inte ens tänka tanken att vi kanske dricker för mycket. Speciellt inte på sommaren.

Den goda nyheten är att de allra flesta som någon gång dricker för mycket reder ut det på egen hand och dra ner på sitt drickande. Om du märker att det är svårt så får du gärna kontakta mig eller någon annan professionell som kan hjälpa dig med att göra förändringen.

Och om du har lite tid över i hängmattan så lyssna gärna på poddavsnittet.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.