Promilletanten

Nya alkoholråd – riktlinjer för lågriskbruk

De senaste månaderna har det börjar surra runt riktlinjerna för lågriskbruk när det gäller alkohol. Socialstyrelsen håller på att uppdatera de nationella riktlinjerna för vad som kan anses vara en konsumtionsnivå med låg risk. Det här lanserar som en nyhet och diskuteras i TV och annan media. Men vad är det egentligen som är nytt?

För mig som utbildar om detta och har gjort det i mer än 20 år så känns diskussionen inte speciellt ny. Forskningsbaserade riktlinjer för lågriskbruk har funnits under många år. Det är som kanske är förvånande är, att vi i Sverige faktiskt inte haft några uppdaterade riktlinjer på väldigt många år. Våra lite åldersstigna riktlinjer säger att män inte ska dricka mer än 14 standardglas per vecka och kvinnor inte mer än 9. Det är rätt mycket jämfört med många andra länder som sänkt sina riktlinjer betydligt.

Men nu är det alltså nya riktlinjer på gång och det är det som är nyheten. På Socialstyrelsen sitter ett par klipska kvinnor och går och igenom forskning från hela världen. De har lovat att komma med ett besked senast årskiftet 2023/2024. Det här tog också TV4 upp i morgonsoffan i morse i det här briljanta inslaget med Dr Marcus.

Vad är alkoholen värd?

Runt om i världen finns det alltså nationella riktlinjer för hur mycket man kan dricka utan att öka risken för hälsoproblem. Alla länder har olika gränsvärden trots att man lutar sig på samma forskning. Det här kan kännas märkligt men det handlar egentligen förenklat om fyra saker:

  • den faktiska riskökningen vid vissa konsumtionsnivåer (som de flesta forskare är överens om)
  • vilka risker man tar med i beräkningen (bara hälsoproblem eller också risken för skador och olyckor?)
  • hur mycket risk vi människor är beredda att ta för att få njuta av alkohol (vilket varierar från person till person och land till land)
  • vilka gränsvärden som kan kommuniceras på ett trovärdigt sätt.

Pyttelite eller trovärdigt lite?

Kanada sänkte i januari 2023 sina nationella riktlinjer till max 2 standardglas per vecka. Huvudskälet till denna låga gräns är man tittat lite extra på risken för alkoholrelaterad cancer och där verkar i stort sett allt drickande öka risken, åtminstone lite grann. Den stora frågan här är om människor kommer att ta dessa nya gränsvärden på allvar eftersom det står så långt ifrån hur människor verkligen dricker.

I Sverige finns det mycket som talar för att våra nya riktlinjer kommer att landa på cirka 10 standardglas per vecka och att de inte kommer att skilja på män och kvinnor. Min killgissning runt detta bygger på två saker. För det första är det den veckogräns som räknades fram av en forskargrupp i Region Stockholm 2018 och det underlaget är väldigt gediget. För det andra verkar det som att de svenska experterna tar i beräkning att vi människor är beredda att ta en viss ökad risk för hälsoproblem för att få njuta av öl, vin och sprit.

Lite på samma sätt som vi att vi fortsätter att välja att ligga i solen på semestern trots att vi vet att det ökar risken för hudcancer.

Promilletanten gissar

När jag skrev min senaste bok Glasklart- drick smartare valde jag att använda de förslag till riktlinjer som man tog fram i Region Stockholm 2018. De kändes rimliga och väl underbyggda av forskning. För att förenkla för den trötta läsaren så lade jag dem på framsidan av min bok med tillägget att inte dricka mer än tre eller fyra standardglas då dagar man dricker om man är man resp. kvinna för att undvika olyckor. Jag tycker att de är enkla att formulera och komma ihåg.

Nu håller jag tummarna för att Socialstyrelsen och jag tycker likadant.

PS Ett standardglas är 4 cl starksprit, 12 cl vin eller en liten starköl (33 cl).


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.