Promilletanten

Promilletantens sommarprat del 4 – grillölen

I min resa genom den svenska sommaren har jag nu kommit till grillölen. Jag får tipset från en smart person i mitt nätverk och googlar. Och på 0,3 sekunder får jag 24 700 svar vilket säger mig att det här är på riktigt.

Jag upprepar min tes från en tidigare blogg. Om det finns en särskild kultur så finns det också ett eget språk. Och när det gäller grillölen så verkar detta verkligen vara sant.

Jag hittar artiklar från dagspress, initierade artiklar i mattidningar och en uppsjö av bloggar. De flesta är skrivna under, inför eller under sommarhalvåret. I en av dem läser jag:

”Grillölen måste ju vara en av kvällens viktigaste öl? Den sätter tonen för resten av kvällen liksom. Den här första ölen fyller även andra mera fysiologiska funktioner förutom den psykologiska trendsättningen. ”

Karlströms malt

Sen fortsätter skribenten att rekommendera olika öl för resten av kvällen och avslutar med orden ”Så grilla mycket i sommar och ha mycket olika öl hemma för att kunna välja.”

En riktig man kan grilla – och dricka öl

Det här med att dricka öl och grilla verkar vara förknippat med manlighet. Alla artiklar och bloggar (och jag hittar många) som jag läser är skrivna av män. På Amazon kan man för några hundralappar köpa en T-shirt med texten ”Ein mann, ein rost , ein bier”. På en svensk sida hittar jag speciella ölsejdlar med texten ”Grilllöl”. De innehåller 60 cl. Det blir en liten, nätt kvinna rätt full på.

På alla bilder jag susar förbi ses män och deras stora grillar. Jag inser att det är en speciell livsstil under sommarhalvåret. Det det dricks, det bjuds och det fröjdas över grannhäcken.

Men för att vara riktigt säker på min sak så googlar jag också ”grillvin” och får faktiskt fler träffar än på grillölen. Men här är det mest sakliga artiklar om vilka vin som passar bäst till grillad mat. Ingen speciellt utrustning eller entusiastiska bloggare.

Den upphöjda ölmagen

I den här alkoholkulturen verkar det alltså finnas speciell utrustning och kläder. Jag hittar en veritabel guldgruva på en hemsida som säljer allt från grillförkläden med den stolta texten ”I have a beer belly” till stiliga soffkuddar med texten ”What you see is not a beer belly – it’s a fuel tank for a sex machine”.

Dyra grillar med olika specialverktyg, kockmössor och ölhållare. I rest my case.

Men levern bryr sig inte

Men jag har skrivit det förr och och jag skriver det igen. Det spelar faktiskt ingen roll varför vi dricker, vad vi dricker och vem vi dricker med. Det är mängden som avgör. Även för uppkomsten av en ölmage eller ett alkoholproblem.

Öl är förresten den dryck som dricks mest av personer med alkoholism. Vilket kanske kan förvåna vissa.

Så till alla mina ölälskande läsare ute i den fantastiska svenska sommaren. Tappa inte huvudet bara för att det är sommar! Drick smartare, blanda med ett gott alkoholfritt alternativ mellan varven och kom ihåg att inte dricka mer än 10 små starköl per vecka.

Gör ni det så kan grillsäsongen förlängas långt in på hösten på ett mer hållbart sätt.

Vi ses nästa vecka!


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.