Promilletanten

Supersommar eller suparsommar?

Nu är sommaren äntligen här. Många av oss har gått på en välbehövlig semester och i tidningarna flödar annonser och artiklar om rosévin, öl och vin på dunk. Det är nog lika många som ser fram emot att få sätta guldkant på tillvaron som det är personer som har ont i magen.

I år har IQ-stiftelsen publicerat en undersökning som visar att mer än varannan svensk dricker mer och oftare under semestern jämfört med andra tidpunkter på året.

Det här bekräftas också av CAN som regelbundet mäter den självrapporterade alkoholkonsumtionen. I juli förra året drack vi 70 procent mer än februari som var den månad då vi drack som minst. CAN:s undersökning visar också att berusningsdrickandet ökade kraftigt under sommaren.

Det finns inget som får mig att tro att det skulle bli annorlunda i år.

Sommardrickandet

Att dricka öl och vin är, för de allra flesta, något helt normalt som man gör tillsammans med andra under sommarhalvåret. Man tar en öl med grannen över staketet, dricker lite rosé på vägen hem från jobbet tillsammans med sina arbetskamrater och unnar sig att dricka vin oftare än under resten av året.

Det behöver inte vara problematiskt, men det kan vara det.

I augusti ökar antalet samtal till oss som jobbar i behandlingsvärlden. Det är enkelt sagt, många som upptäcker att de inte kan sluta dricka när semestern är över och det är dags att kamma sig och gå tillbaka till jobbet.

De små marginalernas njutning

Jag tänker också ofta på den där Pripps blå-reklamen från 1990-talet. Några vänner som festar i skärgården. Det är blå, blå, vindar och vatten. Så där ursvenskt härligt och inte alls konstigt att dricka lite öl.

Men samma scenario med lite för mycket öl, kan på en tiondels sekund, förvandlas till en livslång tragedi för den som dyker med huvudet före i alltför grunt vatten.

Du väljer din sommar

Det känns som att informationen om hur man kan dricka smartare och förebygga problem aldrig har varit viktigare än just ni i det fantastiska julivädret. För det som avgör om det blir en supersommar eller suparsommar är faktiskt det du gör. Hur mycket och hur ofta du väljer att dricka.

Vill du dricka med låg risk i sommar så rekommenderar jag, som alltid, riktlinjerna för lågriskbruk. Aldrig mer än 3 (eller 4) standardglas per dagar som du dricker och när veckan är över ska siffran inte vara mer än 10. Och glöm inte att dricka långsamt för att undvika de där besluten som kan få livslånga negativa konsekvenser. Vill du veta mer om standardglas så hittar du informationen under FAQ på min hemsida.

Nu håller jag tummarna för att de flesta av oss prioriterar sol, bad och härliga möten med de som vi älskar och att drickandet får komma längre ner på skalan. För annars kommer vi som jobbar i behandlingsvärlden, som sagt, att bli fullständigt nedringda i augusti. Och det hoppas jag verkligen inte.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.