Promilletanten

Tonåringar, ta snacket om alkohol med era pappor!

Häromdagen publicerades en debattartikel i Aftonbladet där pappor uppmanades att ta snacket om alkohol. Uppmaningen kom från IQ-stiftelsen som gjort en studie som visar att ungdomar vill att deras föräldrar ska ta snacket, men att det är mest mammorna som gör det.

Tajmingen för artikeln är såklart Valborgshelgen som i vår svenska kultur är traditionell suparhelg för ungdomar. Eller vänta nu. Suparhelg för ungdomar. Hmmm. Vänta lite, tänker jag.

Vem är det egentligen som ska ta diskussionen med vem?

I mitten av 1980-talet när många av oss som nu är tonårsföräldrar själva gick på högstadiet drack runt 80 procent av alla som gick i årskurs 9. Att den här siffran stämmer, det vet jag med säkerhet, för jag var där. Min generation vet sannerligen vad tonårsfylla är och många etablerade sina allvarliga alkoholproblem redan där under tonårstiden. Andra stupade på vägen mot vuxenlivet.

Hälften så många ungdomar dricker

I dag är andelen som dricker i årskurs 9 cirka 40 procent och de som dricker, dricker bra mycket mindre än vad vi någonsin gjorde.

Att uppmana pappor att ta diskussionen med sina barn är såklart en bra grej. Men det är inte helt riskfritt. Om vi tonårsföräldrar inte tänker till och läser på, så finns det en risk att vi för över våra egna alkoholvanor och halvdassiga värderingar på våra barn. Jag ser det i föräldraforum på nätet där man rustar för den självklara sanningen ”att nu är det Valborg så nu kommer ungdomarna att supa (för det gjorde ju vi).” Det är inte sant. Ett mer korrekt uttalande, anno 2021, skulle vara ”att nu är det Valborg och nu kommer de flesta ungdomar INTE att dricka”.

Halvdassiga värderingar

Om vi inte passar oss noga så kan vi alltså, med de bästa intentioner, skicka ut ett budskap som i tonåringens öra låter något i stil med ”nu är det Valborg och då är det normalt att dricka”. Och det fyller verkligen inte sin funktion om vi vill att de ska få en nykter och härlig kväll.

Mitt råd inför kvällen är att alla tonårsföräldrar först funderar på sina egna dryckesvanor och erfarenheter av att fira Valborg. Och sen lägger det åt sidan. Be sen er tonåring om hjälp att ta snacket. Och för guds skull, lyssna mer än du pratar. För de flesta tonåringar har en så mycket sundare alkoholkultur än vad vi någonsin hade i den åldern.


Lämna gärna en kommentar!
Alla kommentarer granskas innan de publiceras och din mejladress och webbplats visas inte publikt.
Om du vill komma i direktkontakt med mig så når du mig via kontaktformuläret.

Lämna en kommentar

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.